Wat is een implantaat? Wat is een opbouw?

Implantaten worden gebruikt in verschillende diameters en lengtes. Een implantaat is gemaakt van technisch zuiver titanium dat de unieke biologische eigenschap heeft vast te kunnen groeien in bot. Onderzoek naar het biologische gedrag van titanium vindt plaats sinds 1965 en is sindsdien uitgebreid gedocumenteerd in diverse vooraanstaande wetenschappelijke vakbladen. Titanium wordt op grote schaal gebruikt in de medische wereld, onder andere voor heup- en knieprotheses. Een allergie voor titanium is nooit aangetoond en titanium wordt alom beschouwd als uiterst lichaamsvriendelijk.
Voor iedere suprastructuur (kroon, brug of prothese) wordt een opbouw gebruikt. De opbouw is de verbinding tussen het implantaat en de suprastructuur.

Implantaten groeien vast in bot – Hoe lang duurt het?

De behandeltijd die nodig is, kan slechts globaal worden aangegeven. Hoe lang precies hangt af van de individuele omstandigheden en wat er moet gebeuren. Soms hoort men dat patiënten direct na het implanteren al met nieuwe tanden naar huis gaan. Zulke situaties zijn echter niet standaard. Onder bepaalde omstandigheden kan dit wel en is het verantwoord.
Hieronder staat schematisch weergegeven hoeveel tijd gemiddeld nodig is voor de verschillende onderdelen van een totale behandeling. Het kan ook langer duren, bijvoorbeeld als een botopbouw nodig is vanwege gebrek aan bot op de plaats waar het implantaat moet komen. In dit geval bestaan er verschillende mogelijkheden die door de specialist (tandarts-implantoloog of kaakchirurg) vooraf met jou besproken worden.

1 maand:

  • Onderzoek, planning en voorbereiding.

  • De chirurgische behandeling.

3-6 maanden (gemiddeld in de bovenkaak 6 maanden, in de onderkaak 4 maanden):

  • Genezingstijd na het implanteren.

  • De prothetische behandeling.

1 maand:

  • Vervaardigen van de suprastructuur in het tandtechnisch laboratorium.

  • Plaatsen van de suprastructuur door je behandelaar.