Behandelingen

Preventie

Een gezond gebit geeft je niet alleen een stralende glimlach, het beïnvloedt ook je algemene gezondheid. Daarom is een goede dagelijkse mondhygiëne erg belangrijk. Je tandarts zal je uitleggen hoe je dit het beste doet, op de manier die het best aansluit bij je eigen situatie en behoefte. Een regelmatige gebitscontrole door de tandarts en aangepast advies voorkomt ernstige tandproblemen.

Vulling

Een gaatje in de tand of een afgebroken tand wordt hersteld met een vulling. Vroeger werd hiervoor een grijze amalgaamvulling, een mengsel van metalen, gebruikt. Vandaag gebruiken wij in onze praktijk uitsluitend witte composiet.  Composietvullingen bestaan uit een mengsel van kunsthars en glas. Composiet is sterk, duurzaam en esthetisch. 

Extractie

Soms is het nodig om een tand of kies te verwijderen. De tandarts zal eerst een verdoving plaatsen zodat de patiënt geen of zo weinig mogelijk pijn zal ervaren.  In de wonde wordt een hemocollagene sponsje geplaatst. Dit sponsje zorgt voor de bloedstolling en lost vanzelf op. Soms is een hechting noodzakelijk.

Gedurende de eerste 12 tot 24 uur zijn lauwe dranken en zachte voeding aangewezen om nabloeding te voorkomen. Er kan een lichte tot matige zwelling van de wang optreden. Om de zwelling te vermijden/verminderen kan je de eerste uren ijs op de wang leggen. Bij pijn, die zeer wisselend kan zijn van enkele dagen tot ongeveer een week, kan je de voorgeschreven pijnmedicatie nemen tot zolang het nodig is. Vermijd alcohol en rook niet gedurende een drietal dagen om het risico op infectie en/of nabloeding te voorkomen. 

Wijsheidstanden

In tegenstelling tot vroeger ontbreken er zelden tanden in het gebit van jonge mensen. Daardoor heeft de wijsheidstand, die altijd als laatste tand doorbreekt, vaak geen plaats meer. Daarom is het (preventief) trekken van wijsheidstanden een vaak voorkomende ingreep bij jongeren. Bij oudere mensen worden wijsheidstanden pas getrokken als er klachten of infecties zijn, of als de wijsheidstand problemen geeft voor andere tanden. Afhankelijk van de ingreep kan de tandarts je hiervoor doorverwijzen naar een stomatoloog. 

Wortelkanaalbehandeling

Als een tand door cariës of breuk verzwakt of pijnlijk wordt, moet de tandzenuw verwijderd worden. De tandarts zal de zenuw uit het wortelkanaal halen, het kanaal zeer grondig reinigen en opnieuw opvullen. Voor complexe of uitgebreide behandelingen kan de tandarts je doorverwijzen naar een endodontoloog die de ingreep met behulp van een microscoop zal uitvoeren.

Prothese

Gehele of partiële prothese, prothese in kunststof, skeletprothese, prothese op implantaat, … de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Tijdens je eerste bezoek zal er een uitgebreid mondonderzoek plaatsvinden en bespreken we wat jouw persoonlijke wensen en verwachtingen zijn. Daarna stellen we een behandelplan op en maken we een kostenraming. Afhankelijk van de gekozen oplossing kan dit enkele weken tot enkele maanden tijd in beslag nemen. Onze praktijk werkt hiervoor samen met gespecialiseerde tandlabo’s die de meest innovatieve technologieën gebruiken. 

Kroon- en brugwerk

Als een gewone vulling niet meer volstaat om een beschadigde tand te herstellen kan er een kroon over de tand geplaatst worden. Bij het ontbreken van een of meerdere tanden kan een brug geplaatst worden die vastgezet wordt op pijlertanden aan weerszijden van de open ruimte.  Ook hiervoor werken wij samen met gespecialiseerde tandlabo’s.

Implantaat

Een implantaat is een schroefje dat fungeert als de nieuwe stevige wortel dat in het kaakbot wordt vastgezet en waarop een nieuwe tand wordt geplaatst. Een implantaat is gemaakt van technisch zuiver titanium dat de unieke biologische eigenschap heeft vast te kunnen groeien in bot. Titanium wordt op grote schaal gebruikt in de medische wereld en wordt beschouwd als uiterst lichaamsvriendelijk. 

Implantaten zijn de beste keuze om verloren tanden op een esthetische manier te vervangen. De nieuwe tand is niet te onderscheiden van een echte tand en biedt hetzelfde comfort. 

Bij een eerste consultatie bespreken we wat jouw persoonlijke wensen en verwachtingen zijn. Daarna stellen we een behandelplan op en maken we een kostenraming. De behandeltijd is afhankelijk van jouw individuele situatie en welke behandelingen er dienen te gebeuren. Implantaten worden door een stomatoloog of implantoloog geplaatst. 

Esthetische tandheelkunde

Esthetische tandzorg voor een stralende glimlach. Esthetische tandheelkunde is enkel mogelijk wanneer je een gezond gebit hebt.  Tijdens een voorafgaand onderzoek bespreken we wat jou wensen en verwachtingen zijn. Kleine correcties kunnen je tanden mooier maken wat vorm, stand en kleur betreft. In onze praktijk worden geen bleaching behandelingen uitgevoerd.